מסע עוצר נשימה: עולים להימלאיה ההודית

שני אזורים שונים לגמרי ועוצרי נשימה, כל אחד בדרכו. פסטיבל הֶמִיס הצבעוני והמרתק מתקיים בלדאק אחת ל-12 שנים, ובהחלט יחשוף אתכם במעט לעושר התרבותי של הודו

זמן צפייה: 01:16

חבל הלדאק הוא אחד מהאזורים המדהימים בהודו. האזור מדברי וצחיח, מוקף בהרים מושלגים ויערות. סמוך ללדאק נמצאת צפון ההימלאיה, אזור מדהים ביופיו, שופע במים, הרים גבוהים, ויערות עבותים בהם אפשר לעשות מדיטציה עמוקה במשך שעות רבות. רוב תושבי לאדאק הם כפריים בודהיסטים מהזרם הלאמאיסטי (טיבטי), אנשים מקסימים, חמים ומארחים למופת. כמעט בכל כפר ישנו מנזר בודהיסטי, בדרך כלל תלוי גבוה על מצוק - חלק נוסף בפאזל המדהים הזה.

פסטיבל הֶמִיס - זה הזמן לטייל בלדאק

השנה מתקיים בלדאק פסטיבל הֶמִיס, המתרחש פעם ב-12 שנה בכפר הֶמִיס. פסטיבל המכונה גם "פסטיבל טסה צ'ו", מתקיים אחת לשנה בקיץ, ביום ה- 10 בחודש החמישי לפי לוח השנה הטיבטי (יוני-יולי). הפסטיבל מתקיים לציון יום הולדתו של פאדמה סאמבאהבה (גורו רינפוצ'ה), מפיץ הבודהיזם בצפון הודו, בהוטן וטיבט במהלך המאה ה- 8 לספירה. אחת ל- 12 שנים (בשנת הקוף) מתקיים במנזר הֶמִיס פסטיבל גדול ומעניין ביותר, בפסטיבל זה, פותחים טאנקגה גדולת ממדים על כל חזית המנזר. טאנגקה הוא ציור בעל אופי דתי בודהיסטי עשוי בד, במקרה זה, ציור גדול של בודהה שאקיימוני. הפסטיבל נמשך יומיים, בהם מתקיימים ריקודי צ'אם - ריקודים המבוצעים ע"י נזירים עוטי מסכות של שדים ודמויות מפחידות אחרות מהמיתולוגיה הבודהיסטית המלווים במוזיקה אותנטית. הפסטיבל מגיע לשיאו ביום השני של הפסטיבל ומסמל את ניצחונו של פאדמה סאמבאהבה על השדים הרעים ומיגורם. הפסטיבל מסמל גם את ניצחון הבודהיזם על הבורות והרוע וניצחון הטוב והנכון על הרע והשגוי.

פסטיבל המסכות הצבעוני בלדאק, מבטא את ניצחון הטוב על הרע | צילום: Shutterstock
פסטיבל המסכות הצבעוני בלדאק, מבטא את ניצחון הטוב על הרע | צילום: Shutterstock

לֵה ועמק האינדוס

חבל הלדאק נמצא במדינת ג'אמו וקשמיר בצפון הודו ועיר הבירה שלו היא העיר לֵה. זוהי אחת הערים הגבוהות בעולם, כ-3,500 מטר מעל לפני הים, ולוקח זמן להסתגל אל דלילות החמצן באוויר. בחודשי הקיץ הקצרים מגיעים לעיר תיירים רבים הבאים להתרשם מהנוף המשגע, מארמון לֵה, המנזרים הבודהיסטים ומעבר קרדונג לה - Kardung La, מעבר ההרים לרכב הגבוה ביותר בעולם - 5602 מ' מעל פני הים.
צפונית ללֵה נמצא עמק נוברה מציע שילוב נדיר ועוצר נשימה של נהרות זורמים המתפתלים בינות לדיונות חול, שדות ובוסתנים מוריקים, רכסים מצוקים וכרגיל - פסגות מושלגות מלוא האופק המשמשות תפאורה מרהיבה למנזרים הבודהיסטים ולקומץ הכפרים הקטנים המעטרים את העמק. הנוף השולט בלֵה ובחבל הלדאק בכלל הוא נוף מדברי שמזכיר את הנוף בערבה, אבל שתיאורי המדבר לא יטעו אתכם, זהו בהחלט ממתק לעיניים ומדהים אפילו יותר במעבר דרומה לכיוון מנאלי.

ארמון לֵה, לדאק. העיירה המדברית מושכת תיירים רבים בקיץ | צילום: Shutterstock
ארמון לֵה, לדאק. העיירה המדברית מושכת תיירים רבים בקיץ | צילום: Shutterstock

מנאלי

העיירה מנאלי ממוקמת במדינת הימאצ'ל פראדש, אחת המדינות הפופולאריות והאהובות על ישראלים המבקרים בהודו. יחד עם זאת, האזור הזה משתנה במהירות מהנוף המדברי באיזור הלדאק לירוק, צמחיית עד ויערות יפהפים וברקע רכס הרי ההימלאיה המושלג. מנאלי היא מקום מושבו של מאנו - החכם הקדמון שלפי המיתולוגיה ההודית נחשב לאבי המין האנושי, ואחד המקומות המתויירים בה הוא מקדש האדימבה- מקדש עץ בן 4 קומות הממוקם ביער אשוחים וערמונים. במקדש עובדים את האלה האדימבה ובו גילופים של רקדניות העובדות את האלה ודמויות מהאפוס ההודי המפורסם המהבראטה, ומיתולוגיות מקומיות. בקרבת מנאלי נמצא הכפר ואשישט, ובו מעיינות חמים הידועים בסגולותיהם הרפואיות והמרגיעות ומפל מים גדול ויפה.

דרמסלה

העיר המרכזית ביותר בהימאצ'ל, המפורסמת כמקום מושבה של ממשלת טיבט הגולה בראשותו של הדלאי לאמה ה-14, טנזין גיאטסה. בדרמסלה לא חסר מה לעשות. יציאה לטיולים קצרים וארוכים בעמק פרוואטי ובין הכפרים הרבים הפזורים באזור, ובניהם הכפר קאסול האהוד (ויש אומרים "כבוש") על תרמילאים ישראלים, ביקור במוזיאון הטיבטי, מוזיאון שמטרתו להנציח את מאבק הטיבטים לשחרור טיבט, ואינספור סדנאות וקורסים לגוף ולנפש: חריטה ופיסול, נגינה, ריקוד הודי, מקרמה, צורפות, סריגה, בישול הודי, יוגה ומדיטציה ועוד ועוד. בדרמסלה אפשר לעשות גם קניות רבות ולנצל בצורה מיטבית את הערך הנמוך של הרופי מול השקל. מטיילים רבים מגיעים לדרמסלה ולהודו בכלל עם מידות לבגדים, חליפות ושמלות ותופרים אותן אצל חייטים מקומיים במחירים מצחיקים. רוב המטיילים לא נשארים ללון בדרמסלה, אלא באחד הכפרים שנמצאים בסמוך אליה - מקלוד גאנג', דרמקוט או באגסו.

דוכני תכשיטים בדרמסלה. יש גם סדנאות תכשיטים וצורפות | צילום: Shutterstock
דוכני תכשיטים בדרמסלה. יש גם סדנאות תכשיטים וצורפות | צילום: Shutterstock

אמריצר

העיר אמריצר, בירת מדינת פונג'ב, הממוקמת דרומה מהימאצ'ל פראדש. אמריצר היא העיר הקדושה ביותר לדת הסיקית. זוהי דת סינקרטיסטית, זרם שיצא מדתות ההינדו והאיסלם במאה ה-16 לספירה. מאמיני הדת נדרשים לחמישה סימני היכר חיצוניים: לא לספר את שיערם וזקנם, לענוד צמיד מתכת עגול, מסרק קטן, פגיון ומכנסיי קאצ'- מאין מכנסי שרוול נפוחים. האתר המפורסם והיפה ביותר באמריצר הוא מקדש הזהב, הממוקם בלב העיר ומהווה את ליבה הרוחני והתרבותי של דת הסיקים. המקדש מפורסם בכיסוי הזהב שלו ובארבעת שעריו הפונים לארבעת רוחות השמיים ובמקדשים הקטנים שסביבו. מקדש הזהב מקבל אליו את כל בני האדם ללא הבדל דת, גזע או מין. המקדש דואג להאכיל ולהלין את כל המבקש, ללא תשלום. אתר נוסף באמריצר הוא גבול הודו-פקיסטן, בו מתקיים מדי יום טקס חילופי המשמרות בגאווה לאומית רבה, הודית ופקיסטנית. האתר מלא בדגלי הודו, הקהל מריע ומאופר בצבעי הדגל והאוירה שמחה מאוד.

מקדש הזהב באמריצר, פונג'אב | צילום: Shutterstock
מקדש הזהב באמריצר, פונג'אב | צילום: Shutterstock

בהכנת הכתבה סייעה חברת "עולם אחר" המציעה טיולים מאורגנים ברחבי העולם. בחודשים יולי ואוגוסט מוציאה החברה שני טיולים מאורגנים לאזור צפון הודו. לפרטים והרשמה לחצו כאן. 

מתכוננים לטיול להודו? שתפו אותנו בפייסבוק

יעדים מרתקים נוספים תוכלו למצוא באחד ממדריכי היעדים שלנו

ואיך תגיעו לשם בלי אחד מהדילים השווים האלה?